Hiina rakett langeb Maale, USA hoiatus prahi pärast, kuid Peking minimeerib: ohtu pole

Hiina rakett langeb Maale, USA hoiatus prahi pärast, kuid Peking minimeerib: ohtu pole

Hiina raketi Long March 5B praht peaks langema Maale järgmise nädala alguses. Hiina aga minimeerib: “Riski pole”.

Mis juhtus aasta tagasi koos Hiina Long March 5B rakett see võib varsti korduda. Viimastel päevadel Pekingist välja lastud uus kosmoserakett on tegelikult jälle kontrolli alt väljunud ja on määratud kukkuda Maa peale järgmistel päevadel ikka veel ettearvamatute tulemustega.

Raketi trajektoori jälgiva USA kosmoseväejuhatuse sõnul peaks Hiina raketi praht langevad järgmise nädala alguses Maale.

Hiina kosmosejaam

Hiina kosmosejaam

See on jällegi Hiinas toodetud Long March 5B rakett, mida kasutatakse a uus moodul Hiina kosmosejaamas mis tiirleb ümber Maa.

Tornaado Itaalias, CNR tõstab häire: piirkonnad on ohus

Rakett tõusis eelmisel pühapäeval Hainani saarelt õhku ja täitis edukalt oma ülesande, dokkides regulaarselt Hiina orbiidi eelpostil, kuid pärast töö lõpetamist täitis rakett sisenes kontrollimatult atmosfääri maapealne ja hetkel pole täpselt selge, kuhu see maandub.

Ekspertide sõnul on reaalne risk, arvestades, et see on a 20 tonni kaaluv metallese mis isegi siis, kui need Maa atmosfääriga kokkupõrkel purunevad, võivad siiski tekkida arvukalt prahti suurel kiirusel kukkumine.

Probleem seisneb selles, et need ei jõuaks asustatud aladele. Selle jaoks Aasia riiki süüdistati suutmatuses seda korralikult juhtida raketi kosmoseprügi, nagu juhtus eelmisel aastal, kui raketi jäänused kukkusid kümme päeva pärast starti India ookeani Maldiivide lähedal.

USA kosmoseväejuhatuse hinnangul jõuavad Hiina raketi jäänused uuesti Maa atmosfääri 1. augusti paiku, kuid täpne sisenemiskoht “teda saab tuvastada alles paar tundi pärast naasmist”.

Euroopa Kosmoseagentuuri kosmosejäätmete büroo juhi Holger Kragi sõnul raketi taassisenemise tsoon see on geograafiliselt piiratud laiuskraadide 41 kraadi lõuna ja 41 kraadi vahel ekvaatorist, st samasse piirkonda kui eelmine rakett.

Hiina minimeerib omalt poolt ja süüdistab Ühendriike “alusetu hirmu väljendamises” raketi tagasituleku ees ning süüdistas USA teadlasi ja NASA “südametunnistuse vastaselt tegutsemises”. Hiina välisministeeriumi jaoks on tegelikult millegi või kellegi kahjustamise tõenäosus “äärmiselt väike”.

Leave a Comment

Your email address will not be published.